Bråk och mord på Bornholm mellan två blekingar

Ett tragiskt levnadsöde. Jämte Olofström gränsar Östra Rösjö. År 1648 föddes Jöns Pehrsson och fader var Per Mattsson som senare köpte sig en gård där. Här växte Jöns upp i granngården till snapphanekaptenen Jens Andersen. År 1677 fraktade Jöns varor till Bornholm mitt under brinnande krig. Av rädsla att svenskarna skulle gripa honom så stannade han kvar där, gifte sig och fick en dotter och arbetade som skräddare i byn Rö som syns på kartan i nordost.

30 år senare, den 30 maj 1707 skjuter han ihjäl fiskaren Ole Jensen och lämnar familjen samt rymmer över till Skåne. Året efter kommer han till Västanå och försöker sedan komma åt gården i Östra Rösjö.

Den mördade Ole eller Ola Jensen var kommen nere från Lister och var under skånska kriget löjtnant i Jens Kieldsens kompani.

Lämna ett svar