Folk från Rönås stred mot varandra

Att forskning är ett gigantiskt pussel vet alla. Det svåra är att koppla en bit till en annan, att se ett samband.

Idag letade jag efter ett namn och då såg jag att Ingeman Jönsson från Rönås utanför Kyrkhult var soldat i ett svenskt kompani och i januari 1677 befodrades han till profoss. Detta kompani befann sig vid det tillfället i Riga.

Koppling då? Jo det fanns två friskyttar i Rönås vid namn Nils och Måns Ingemansson i Caspar Dues kompani. Ett släktskap är det ganska säkert och kanske Ingeman Jönsson är fader. I så fall stred de på olika sidor. Jag kommer att försöka reda ut detta framöver som så mycket annat.

I detta kompani som mönstrades i Kristianstad i den 30 juni 1676 var det 191 soldater. Dagen efter påbörjade de march mot Stockholm för att därifrån transporteras till Riga. Redan dagen efter började man rymma och till slut hade 87 av 191 rymt innan de ens hunnit till Stockholm. De flesta rymde under de tre första dagarna…men Ingeman från Rönås var med hela vägen. Däremot hittar man många från västra Blekinge, Villand och Göinge som passade på med lite extra semester.

Lämna ett svar