Skjuten av snapphanar och sedan levande begravd

Först vill jag säga att jag blivit tvungen att byta webbhotell. Det jag hade var svenskt och de dubblade priset över en natt förra helgen. Det innebär att det kan bli störningar i början och allt är inte på plats ännu.

Här nedan är ett typexempel från en dombok på hur vanligt folk hjälpte snapphanar.

Runt pingst 1677 kom en man, Jörgen Klemetz från Kristianstad till Färlöv där han hade fru och barn.  Han hade befunnit sig i staden när svenskarna kom och la den i  blockad och eftersom han var sjuk kunde han inte ta sig därifrån.

När han kom till Färlöv berättades det att två svenskar från Åby hade förts dit varav den ena var ihjälskjuten av snapphanarna (sannolikt friskyttar) och den andra sårad. Bonden Christoffer Hansson i Färlöv sa att de ville begrava den döde men inte visste hur de skulle göra med den sårade, om de skulle släppa honom eller skjuta honom. Han ville inte att svensken skulle överleva och berätta vad som hänt.

Sedan hade Jörgen gått vidare och strax därefter hörde han två skott. Sedan började ett rykte gå att de hade begravt den döde svensken och slängt den andra ovanpå honom. När de började fylla graven stack den andre svensken upp handen genom myllan för han var inte död.

Lämna ett svar