Prästen Paul Enertsen från Glimåkra 1676

Den danskfödde prästen Paul Enertsen från Glimåkra nämndes i ett inlägg den 7 april. Han var ställd iför rätta för att ha hjälpt danskarna men kunde fria sig från dessa misstankar med hjälp av vittnen. Men var detta rätt?

Den 15 augusti intog danskarna Kristianstad. Två dagar senare befinner sig Paul Enertsen tillsammans med 7 andra inne i Kristianstads fästning. Här skriver de ett brev där de begär att de som söker sig till snapphanar ska tas upp av armén eller som det står ”indrullere” dem och låta dem vakta gränsen och att de får ”ta på fienden”. De erbjöd sig att göra upp listor med namn på alla de som blivit snapphanar i Östra Göinge. Detta är de första tecken på ett friskyttekompani i Östra Göinge.

Paul Enertsen var alltså mer inblandad i att aktivt hjälpa danskarna i ett mycket tidigt skede än var han ville påstå genom att vilja bygga upp ett friskyttekompani.

Lämna ett svar