Nils Dacke och oroligheterna mellan Danmark och Sverige

Denna vecka har det inte blivit mycket gjort. Jag ramlade ner från en hög trappstege, landade med ryggen först och skadade tre fingrar på vänster hand och ett par på höger. Men det läker så sakta 🙂

Jag har suttit och läst lite utskrifter jag gjort tidigare och där finns en del om Dacke och hans vistelse i Blekinge och minst 14 namngivna män i Blekinge som hjälpte dem, som visas på bilden från år 1550. Perioden 1520-1550 kännetecknades av mycket oroligheter i Blekinge som det finns anledning att återkomma till.
Även krigen mellan Danmark-Sverige under 1500- och 1600-tal har jag några udda papper från och främst 1640-45.

Jag har även sedan tidigare påbörjat en utredning om de olika adel som figuerade här under senmedeltid och det vill jag fortsätta med. De hade stora godsinnehav och är enda möjligheten att hitta vilka som bodde på gårdarna.

Lämna ett svar